• Demo Image

DUMP! Suomi Cup kisat 16.6.2018

Drone Racing Suomi Cup 2018 jatkuu 16.6. lauantaina Kuopion Dumpilla. Kyseessä on Cupin 2. osakilpailu ja samalla vietetään Kuopion Lennokkikerho Kihun uuden FPV radan avajaisia. Kisa järjestetään yhteistyössä Suomen Ilmailuliiton ja FPV Finland Ry:n kanssa. Se on avoin kaikille, eikä osallistumiseen tarvita lisenssiä.

 
 

FPV (First Person View) ovat pieniä, tehokkaita, nopeita ja ketteriä multikoptereita, joilla ajetaan kilpaa parin metrin korkuisista porteista ja lipuista muodostetulla radalla. Pilotti ohjaa FPV:tä sen keulassa olevan kameran ja videolasien avulla. Drone Racing Suomi Cup 1. osakilpailussa Kelkon kentällä meno näytti tältä. 

Aikataulu

Kisat järjestetään lauantaina 16.6.2018 

Alla arvio kisojen aikataulusta:

 • 9:00 ilmoittautuminen alkaa
 • 11:00 Aika-ajot alkavat
 • 13:00-13:30 tauko ja lennokkinäytös
 • 19:00 kisojen arvioitu päättyminen, palkintojen jako
 • 19.00 - 22:00 rantasauna
 • 22.00 DumpAfterFly Unlimited

Ilmoittautuminen on mahdollista niin kauan että ennättää mukaan aika-ajoihin. Kisat pyritään päättämään viimeistään n. klo 17.00.

Rankan kisapäivän jälkeen saunotaan, pulahdetaan Kallaveteen, grillataan ja vietetään porukalla rennosti iltaa läheisessä Rauhalahden matkailukeskuksessa. Kentällä saa myös majoittua ja lennättää läpi valoisan kesäyön. 

Imoittautuminen ja osallistumismaksu

Kisoihin voi ilmoittautua painamalla viereistä nappia.  

Osallistumismaksu on 25€, FPV Finlandin jäseniltä 10€ ja Kihun jäsenille 0€.

Kilpailijoilla tulee olla voimassa oleva vastuuvakuutus.

Tiedustelut:

Kisapaikka ja kisarata

Kisat järjestetään Kaatiksen lennokkikenttäalueella. Se on Suomen monipuolisin lennokkitoiminnan keskus, jossa on RC -lennokkikenttä, Siimalennokkikenttä ja nyt uusi kiinteä FPV harjoittelu- ja kisarata DUMP! Yhtenäinen aukea alue on 11ha kokoinen, siellä ei ole reunaesteitä ja suurin sallittu lennätyskorkeus 500 metriä.

Kisapiloteille on suojakatos, jonka edessä on suojaverkko. Kisapaikalla on aggregaatti ja akkujen lataamista varten latauspiste ja varikolla muutama pöytä. Turhia akkujen lataamisia kannattaa välttää. Kisaajien kannattaa ottaa mukaan omia pöytiä ja tuoleja.

Kisarata on n. 350m mittainen ja se rakennetaan osittain nykyiselle RC kentälle ja osittain Dumpille. Tämä siitä syystä, että kutsumme paikalle Kuopiolaista yleisöä ja näin kisoja on helpompi ja turvallisempi seurata. Kisarata julkaistaan ja rakennetaan kisoja edeltävänä perjantaina.  

Kaatiksen näkymiä huhtikuussa 2018

 • Demo Image

Kentän osoite on Mustamäentie 61, 70800 Kuopio. Osoitteessa on teräspuomi. Siitä tie jatkuu nimettömänä n. 750m ja päättyy Kaatiksen kenttäalueelle. Kentän koordinaatit ovat: 62.837781, 27.546030 (Google Maps). Kartta löytyy täältä. Klikkaa Kaatiksen paikkamerkkiä.  

Toiminta kenttäalueella

Kenttä on varattu kisakäyttöön perjantaiksi (radan rakentaminen) ja lauantaiksi. Silloin siellä ei ole muuta lennokkitoimintaa ja koko alue on vapaasti FPV käytössä. Paikalle voi tulla jo perjantaina ja lennättää voi vapaasti, mutta varsinaisella kisaradalla ei saa harjoitella ennen virallista harjoittelukierrosta kisojen yhteydessä. 

Kisarata rakennetaan osittain RC-kentälle ja osittain Dumpille. Heti kisojen jälkeen rata puretaan ja siirretään takaisin Dumpille. Koko alue on edelleen FPV käytössä sunnuntai-aamuun kello 10 asti. Sen jälkeen sunnuntaina Dumpilla voi jatkaa vapaasti FPV lennätystä, mutta kentällä voi olla samaan aikaan muutakin lennokkitoimintaa. Siitä syystä kentällä toimitaan sen normaalien turvaohjeiden mukaisesti. Ne löytyvät täältä.

Ruokailu

Järjestäjät keräävät 16.6. klo 10.00 mennessä pizzatilauksen ja pizzat pyritään saamaan kello 12-13 välillä kisapaikalle. Silloin pidetään noin puolen tunnin tauko. Tehkää oma valintanne ajoissa oheisesta listasta.  Pizzalista löytyy täältä  Pizzatilaus tehdään nettilomakkeella, joka löytyy täältä  ja sen voi tehdä vaikka heti.

Tilaukset pyydetään tekemään joka tapauksessa ennen ilmoittautumista paikan päällä ja maksamaan yhdessä ilmoittautumisen kanssa. Yhteistilauksessa voi tilata ainoastaan listan 40 erilaista peruspizzaa, mutta ei lisätäytteitä eikä juomia. Hyvä idea on tuoda juomista mukanaan. 

Kisapaikalla on puffetti, josta saa kahvia, virvokkeita ja makkaraa. Alueella ei ole käymälää.

Säännöt

Soveltuvin osin noudatetaan FAI:n julkaisemia F3U sääntöjä kansallisin poikkeuksin. Suomi Cup osakilpailun säännöt, kisa formaatit sekä pistetilanteet löytyvät Ilmailuliiton sivuilta.

Kisaformaatti:

 • max. 4 pilottia per lähtö (heat)
 • 1 harjoituskierros (round)
 • 5 aika-ajokierrosta (round)
 • tupla-eliminointi finaali

Aika-ajoista karsiutuu 16 pilottia finaaliin aika-ajojen top 3:n peräkkäisen yhteenlasketun (top3 consecutive) ajan mukaan.

Kalusto

 • Paino: max 1kg
 • Koko: moottoreiden ristimitta max 330mm
 • Akku: max 4S
 • Potkurit: max 6 tuumaa (15.2cm)
 • Radio: 2.4GHz tai TBS Crossfire
 • VTX: teho max 25mW

Failsafe tulee olla asetettuna DROP-tilaan tai niin että moottorit pysähtyvät, jos ohjaussignaali katkeaa.

VIDEOLÄHETINTÄ EI SAA KYTKEÄ PÄÄLLE ILMAN LUPAA MUULLOIN KUIN LENTÄMÄÄN LÄHTIESSÄ!

Jos missaa portin tai lipun, tulee yrittää uudelleen. Kuitenkin niin, ettei häiritse tai törmää toisiin kilpailijoihin. Jos jättää portin tai lipun välistä, poistetaan kyseisen kierroksen aika.

Eliminointivaiheessa tulee jokaisen pilotin lentää maaliportista läpi lähdön jälkeen ja silloin kisa on käynnissä. Jos tulee yhteentörmäys ennen porttia, otetaan lähtö uusiksi. Jos pilotti ei pääse lentämään teknisen vian takia (potkuri väärinpäin, ei armaa jne), silloin lähtöä ei uusita.

Lentoja tuomaroivat seuraavan lähdön pilotit. Eli jos olet heat 3:ssa, tulet readyboxiin kun heat 2 on valmistautumassa lentoon. Tuomaroit heat 2:sen ja kun he ovat laskeutuneet ja lähtevät hakemaan minejään, haet oman kaluston ready box pöydältä ja viet minin lähtöalustoille

Ajanotto

Ajanottona käytetään Immersion LapRF 8-way vtx ajanottoa. Paikan päällä on tulosnäyttö sekä netissä oma tulospalvelu (nettiosoite ilmoitetaan myöhemmin). Aika-ajoryhmät sekä käytettävä videotaajuus ilmoitetaan piloteille ennen kilpailua.

Ajanoton toiminnan kannalta on tärkeää, että videolähetin toimii oikealla asetetulla taajuudella sekä teholla. Jos videolähetin todetaan ylitehoiseksi tai se lähettää hajasignaalia muille taajuuksille, ei sillä voi osallistua kilpailuun. Selkeästi alitehoisella videolähettimellä voi osallistua, mutta silloin toisten kuvasignaali voi häiritä omaa lentoa.

Käytettävissä on vastaanottimet joista liitäntänä laseihin 3.5mm 4pin liitin äänellä. Käytettävät taajuudet ilmoitetaan myöhemmin

Majoittuminen ja illanvietto

Kentällä on mahdollista majoittua teltalla tai asuntovaunulla. Siellä ei ole vettä eikä sähköä tarjolla.

Illanvietto, saunominen ja majoitukset järjestetään Rauhalahden matkailukeskuksen alueella. Se sijaitsee kaupunkialueella n. 6km keskustasta. Alue on korkeatasoinen ja tarjolla on laaja kattaus yöpymismahdollisuuksia telttapaikoista kylpylähotelliin. Järjestäjät ovat varanneet viisi kappaletta neljän hengen leirintämökkejä, jotka sijaitsevat lähekkäin niin, että niiden edustalla voi istua yhdessä iltaa ja grillata. Kaksi mökeistä on varattu perjantaista asti, jos joku haluaa tulla jo silloin Kuopioon. Paikalle järjestetään kaasugrilli. Tuokaa omia tuoleja ja pöytiä mukana. Mökeissä on kylmä vesi, jääkaappi, astiat ja nukkumapaikka neljälle kahdessa kerrossängyssä. Petivaatteet eivät kuulu mökin perushintaan, vaan ne kannattaa tuoda itse tai ottaa paikan päällä eri maksusta. Alueelta on myös varattu rantasauna kahdeksi tunniksi klo 19-21. Mökkeihin ilmoittaudutaan kisailmoittautumisen yhteydessä.

Alueen kesäravintolasta saa buffetaamiaisen hintaan 8.90€. Alueella voi majoittua myös teltassa. Sen ja kaikki muut palvelut voi jokainen hankkia itse joko Rauhalahden matkailukeskuksesta tai Kylpylähotelli Rauhalahdesta

Mökin hinta on 69€ yö (17,25 per henkilö) ja saunamaksu on 5€ / henkiö. Mökit täytetään järjestyksessä ja mökin hinta jaetaan siinä yöpyvien kesken

DUMP! FPV Team toivottaa kaikki tervetulleiksi!