• Demo Image

DUMP! Suomi Cup kisa 29.6

Drone Racing Suomi Cup 2019 jatkuu 29.6. lauantaina Kuopion Dumpilla. Kyseessä on jo Suomi Cupin 3. osakilpailu.

Kisa järjestetään yhteistyössä Suomen Ilmailuliiton ja FPV Finland Ry:n kanssa. Se on avoin kaikille, eikä osallistumiseen tarvita lisenssiä.

Drone Racing kilpailun yhteydessä kisataan myös Spec -wing racing luokassa.

FPV (First Person View) ovat pieniä, tehokkaita, nopeita ja ketteriä multikoptereita, joilla ajetaan kilpaa parin metrin korkuisista porteista ja lipuista muodostetulla radalla.

Drone Racing Suomi Cupin tunnelmia voi katsella täältä ja täältä

Aikataulu

Kisat järjestetään lauantaina 29.6.2019

Alla arvio kisojen aikataulusta:

 • 9:00 ilmoittautuminen alkaa
 • 10:00 Pilottien briefing ja aika-ajot alkavat
 • 13:00-13:30 tauko ja lennokkinäytös
 • 18:30 kisojen arvioitu päättyminen, palkintojen jako
 • 19.00 - 22:00 rantasauna
 • 22.00 AfterFly Unlimited

Ilmoittautuminen on mahdollista 26.6 23:59 asti. Kisat pyritään päättämään viimeistään n. klo 18:30 mennessä.

Rankan kisapäivän jälkeen perinteisesti saunotaan, pulahdetaan Kallaveteen, grillataan ja vietetään porukalla rennosti iltaa läheisessä Rauhalahden matkailukeskuksessa. Kentällä saa myös majoittua ja lennättää läpi valoisan kesäyön. 

Imoittautuminen ja osallistumismaksu

Kisoihin voi ilmoittautua painamalla viereistä nappia.  

Osallistumismaksu on 35€, FPV Finlandin jäsenille 25€ ja Kihun jäsenille 0€.

Kilpailijoilla tulee olla voimassa oleva vastuuvakuutus.

Tiedustelut:

Kisapaikka ja kisarata

Kisat järjestetään Kaatiksen lennokkikenttäalueella. Se on Suomen monipuolisin lennokkitoiminnan keskus, jossa on RC -lennokkikenttä, Siimalennokkikenttä ja monipuolinen FPV harjoittelu- ja kisarata DUMP! Yhtenäinen aukea alue on 11ha kokoinen, siellä ei ole reunaesteitä ja suurin sallittu lennätyskorkeus 500 metriä.

Kisapiloteille on suojakatos, jonka edessä on suojaverkko. Kisapaikalla on aggregaatti ja akkujen lataamista varten latauspiste ja varikolla muutama pöytä. Turhia akkujen lataamisia kannattaa välttää. Kisaajien kannattaa ottaa mukaan omia pöytiä ja tuoleja. Myös omien virtapankkien tai akkujen paikalle tuonti akkujen latausta varten on suotavaa jotta agrikaattien kuorma pysyy matalana. Kisarata rakennetaan edellisenä päivänä ja se julkaistaan kisapäivänä pilottien briefingissä.

Kaatiksen näkymiä huhtikuussa 2018

Sijainti

Kentän osoite on Mustamäentie 61, 70800 Kuopio. Osoitteessa on keltainen teräspuomi. Siitä tie jatkuu nimettömänä n. 750m ja päättyy Kaatiksen kenttäalueelle. Kentän koordinaatit ovat: 62.837781, 27.546030 (Google Maps). Kartta löytyy täältä. Klikkaa Kaatiksen paikkamerkkiä.  

Toiminta kenttäalueella

Kenttä on varattu kisakäyttöön perjantaiksi (radan rakentaminen) ja lauantaiksi. Silloin siellä ei ole muuta lennokkitoimintaa ja koko alue on vapaasti FPV käytössä. Paikalle voi tulla jo perjantaina ja lennättää voi vapaasti, mutta varsinaisella kisaradalla ei saa harjoitella ennen virallista harjoittelukierrosta kisojen yhteydessä. 

Kisarata rakennetaan osittain RC-kentälle ja osittain Dumpille. Heti kisojen jälkeen rata puretaan ja siirretään takaisin Dumpille. Koko alue on edelleen FPV käytössä sunnuntai-aamuun kello 10 asti. Sen jälkeen sunnuntaina Dumpilla voi jatkaa vapaasti FPV lennätystä, mutta kentällä voi olla samaan aikaan muutakin lennokkitoimintaa. Siitä syystä kentällä toimitaan sen normaalien turvaohjeiden mukaisesti. Ne löytyvät täältä.

Ruokailu

Järjestäjät keräävät 29.6. klo 10.00 mennessä pizzatilauksen ja pizzat pyritään saamaan kello 13-14 välillä kisapaikalle. Silloin pidetään noin puolen tunnin tauko. Tehkää oma valintanne ajoissa oheisesta listasta.  Pizzalista löytyy täältä  Pizzatilaus tehdään nettilomakkeella, joka löytyy täältä  ja sen voi tehdä vaikka heti.

Tilaukset tulee tehdä ennen ilmoittautumista paikan päällä ja ne maksetaan yhdessä ilmoittautumisen kanssa. Yhteistilauksessa voi tilata ainoastaan listan 40 erilaista peruspizzaa, mutta ei lisätäytteitä eikä juomia. Hyvä idea on tuoda juomista mukanaan. 

Kisapaikalla on puffetti, josta saa kahvia, virvokkeita ja makkaraa. Alueella ei ole käymälää. Lähin käymälä löytyy n.4km päästä Pitkälahden Abc:ltä.

Säännöt

Drone racing kilpailussa noudatetaan Suomi Cup 2019 sääntöjä jotka pohjautuu FAI F9U sääntöihin.

Suomi Cup säännöt löytyvät Ilmailuliiton sivuilta.

Kisaformaatti:

 • max. 4 pilottia per lähtö (heat)
 • 5 aika-ajokierrosta (round) 
 • tupla-eliminointi finaali

Mikäli aika-ajokierrokset päättyvät ennenaikaisesti niin mahdollisesti voidaan ajaa ylimääräinen kierros.

Aika-ajoista karsiutuu 16 pilottia finaaliin aika-ajojen top 3:n peräkkäisen yhteenlasketun (top3 consecutive) ajan mukaan.

Kalusto

 • Paino: max 1kg
 • Koko: moottoreiden ristimitta max 330mm
 • Akku: max 6S
 • Potkurit: max 6 tuumaa (15.2cm)
 • Radio: 2.4GHz tai 868MHz
 • VTX: teho max 25mW
 • Ledit vapaaehtoiset

Failsafe tulee olla asetettuna DROP-tilaan tai niin että moottorit pysähtyvät, jos ohjaussignaali katkeaa.

VIDEOLÄHETINTÄ EI SAA KYTKEÄ PÄÄLLE ILMAN LUPAA MUULLOIN KUIN LENTÄMÄÄN LÄHTIESSÄ!

Jos ohittaa portin tai lipun, tulee yrittää uudelleen. Kuitenkin niin, ettei häiritse tai törmää toisiin kilpailijoihin. Jos jättää portin tai lipun välistä, kyseistä kierrosta ei oteta huomioon.

Eliminointivaiheessa tulee jokaisen pilotin lentää maaliportista läpi lähdön jälkeen ja silloin kisa on käynnissä. Jos tulee yhteentörmäys ennen porttia, otetaan lähtö uusiksi. Jos pilotti ei pääse lentämään teknisen vian takia (potkuri väärinpäin, ei armaa jne), silloin lähtöä ei uusita.

Lentoja tuomaroivat seuraavan lähdön pilotit. Eli jos olet heat 3:ssa, tulet readyboxiin kun heat 2 on valmistautumassa lentoon. Tuomaroit heat 2:sen ja kun he ovat laskeutuneet ja lähtevät hakemaan minejään, haet oman kaluston ready box pöydältä ja viet dronesi lähtöalustoillea.

Spec Wing Racing

Spec wing racing kilpailussa sovelletaan WRAFPV Spec Wing sääntöjä jotka löytyvät täältä.

Kilpailuun on yhteensä max. 32 pilotin raja (Drone Racing + Spec Wing Racing).

Ajanotto

Ajanottona käytetään Immersion LapRF 8-way vtx ajanottoa. Paikan päällä on tulosnäyttö sekä netissä oma tulospalvelu (nettiosoite ilmoitetaan myöhemmin). Aika-ajoryhmät sekä käytettävä videotaajuus ilmoitetaan piloteille ennen kilpailua.

Ajanoton toiminnan kannalta on tärkeää, että videolähetin toimii oikealla asetetulla taajuudella sekä teholla. Jos videolähetin todetaan ylitehoiseksi tai se lähettää hajasignaalia muille taajuuksille, ei sillä voi osallistua kilpailuun. Selkeästi alitehoisella videolähettimellä voi osallistua, mutta silloin toisten kuvasignaali voi häiritä omaa lentoa.

Käytettävissä on vastaanottimet joista liitäntänä laseihin 3.5mm 4pin liitin äänellä. Käytettävät taajuudet ilmoitetaan myöhemmin

Majoittuminen ja illanvietto

Kentällä on mahdollista majoittua teltalla tai asuntovaunulla. Siellä ei ole vettä eikä sähköä tarjolla.

Illanvietto, saunominen ja majoitukset järjestetään Rauhalahden matkailukeskuksen alueella. Se sijaitsee kaupunkialueella n. 6km keskustasta. Alue on korkeatasoinen ja tarjolla on laaja kattaus yöpymismahdollisuuksia telttapaikoista kylpylähotelliin. Järjestäjät ovat varanneet neljä kappaletta neljän hengen leirintämökkejä ja yksi lomamökki, jotka sijaitsevat lähekkäin niin, että niiden edustalla voi istua yhdessä iltaa ja grillata. Kaksi leirintämökkiä ja lomamökki on varattu perjantaista asti, jos joku haluaa tulla jo silloin Kuopioon. Tuokaa omia tuoleja ja pöytiä mukana. Mökeissä on kylmä vesi, jääkaappi, astiat ja nukkumapaikka neljälle kahdessa kerrossängyssä. Petivaatteet eivät kuulu mökin perushintaan, vaan ne kannattaa tuoda itse tai ottaa paikan päällä eri maksusta. Alueelta on myös varattu rantasauna kahdeksi tunniksi klo 19-22. Mökkeihin ilmoittaudutaan kisailmoittautumisen yhteydessä. Mökkien tietoja voi katsella täältä.

Alueen kesäravintolasta saa buffetaamiaisen hintaan 8.90€. Alueella voi majoittua myös teltassa. Sen ja kaikki muut palvelut voi jokainen hankkia itse joko Rauhalahden matkailukeskuksesta tai Kylpylähotelli Rauhalahdesta

Leirimökin hinta on 73€ yö (18,25€ per henkilö/yö) ja Lomamökin hinta on 128€ (32€ per henkilö /yö) .Saunamaksu on 5€ / henkiö. Mökit täytetään järjestyksessä ja mökin hinta jaetaan siinä yöpyvien kesken.

DUMP! FPV Team toivottaa kaikki tervetulleiksi!