• Demo Image

Kaatiksen kenttäalue on taas 25.5.2023 lähtien auki kaikille! 

Joka torstai avaamme portit kaikille kiinnostuneille kello 17:30 - 20:00. Annamme opastusta ja koulutusta radio-ohjattuihin lennokkeihin, drooneihin ja pienoisautoihin. Voit kokeilla kerhon kalustolla ja/tai  ottaa omasi mukaan. Tai voit tulla vain katselemaan. Kaikki Kaatiksen radat ovat vapaassa käytössä.  
Kaikki on käytössä ilmaiseksi ja ilman jäsenyyspakkoa! 
Hanke on osa Kalakukko ry:n hallinnoimaa EU rahoitteista Leader projektia. Me tarjoamme sen puitteissa harrastusmahdollisuuksia Kuopion ja Koilis-Savon maaseutualueen alle 30 -vuotiaille nuorille. Otamme myös vastaan ryhmiä sopimuksen mukaan  kartan vihreältä alueelta (klikkaa karttaa!) ja voimme ehkä käydä paikan päälläkin. Ota yhteyttä!

Kuopion Lennokkikerho Kihu ry:llä on yksi Suomen parhaista radio-ohjattujen lennokkien, droonien ja pienoisautojen harrastuspaikoista  "Kaatis" Kuopion Haminalahdessa. Kihu on yli 30 vuotta vanha kerho ja jäsenmäärä on tällä hetkellä n. 130.

Kaatiksen kenttäalueella olemme toimineet noin 25 vuotta ja aluetta on kehitetty jatkuvasti. Rakensimme ensimmäisinä Suomessa FPV-droneradan ja olemme ainoa lennokkikerho, jolla on oma pienoisautorata. Nyt kehitimme aluetta Leader hankkeen puitteissa lisää. Meillä on 100m pitkä kiitotie lennokeille ja hehtaarin kokoinen hoidettu nurmialue siinä ympärillä. Autoradalle hankittiin uuden ajanottolaitteet, joilla jokainen voi seurata omia kierrosaikojaan.  Hankimme myös uudenaikaiset opetuslaitteet lajiesittelyyn ja koulutukseen.

Alueella on sähköt, kameravalvonta lisäämässä turvallisuutta ja mm. kaksi grillikatosta kaasugrilleineen. Nekin ovat vierailijoitten vapaassa käytössä. Kentälle voi tulla vaikka piknikille!  Valitettavasti vain WC ja juokseva vesi puuttuu toistaiseksi.

Ilmailussa on aina säävaraus. Sateella ja kovalla tuulella emme pysty lennättämään. Tuuliraja opetuskalustolle on 5 m/s. Tarkista asia aina ennen tuloasi kerhon kalenterista. 

Opetellaan lennättämään lennokkia!

Autorataa kuvattu FPV dronella

Kerhon vuotuinen lennokkileiri 

Näitä lajeja voit harrastaa Kaatiksella:

Radio-ohjattavat lennokit

Käytössä on EasyStar ja Funny-Star opetuslennokit. Fannylla lennetään silloin, kun tuuli on heikkoa. EasyStar toimii vähän kovemmassakin tuulessa.  Molemmat ovat helppoja lentää. Opettajalla ja oppilaalla on radio-ohjaimet.  Opettaja voi tarvittaessa auttaa tai ottaa lennokin hallinnan. Näin opetellaan perusasiat ja sen jälkeen pystyy lentämään itse.

Kuvauskopterit

Kerholla on DJI Mini ja Phantom 4 Pro kuvauskoptereita. Ne ovat hyvin vakaita ja helppoja lentää. Ohjatussa lennätyksessä käydään läpi  tekniikkaa ja lennoille valmistautumista ja pidemmälle edenneet voivat harjoitella poikkeustilanteista selviytymistä. Tämä on suositeltavaa erityisesti niille, jotka harkitsevat tai ovat jo hankkineet oman dronen.

FPV Droonit

Nyt alkaakin mennä jännittäväksi! Kun kuvauskopterin tehot moninkertaistetaan ja otetaan kaikki automaattitoiminnat pois, niin dronen suorituskyky kasvaa aivan eri luokkaan. Kun siihen laitetaan kamera keulaan ja pilotille videolasit päähän, niin istutaan keskellä huimaa ja vauhdikasta videopeliä. Nyt vaan lennetään oikeasti! Tähänkin lajiin meillä on rata ja koulutuskalusto. Mutta ensin opetellaan perusasiat kuvauskoptereilla ja / tai simulaattorilla.

Pienoisautot

Alueella on laadukas ja yli 200 m pitkä keinonurmipäällysteinen krossiautorata radio-ohjatuille pienoisautoille 1/5 kokoluokkaan asti. Kerholla on useita 1:10 krossiautoja joita voi käyttää vapaasti. Radalla on Mylaps ajanottolaitteet joilla seurataan kierrosaikoja. Se toimii myös omassa kalustossasi, jos sinulla on siihen sopiva transponderi.

Kysymyksiä ja vastauksia

Miksi tällaista järjestetään ?

Kuopion Lennokkikerho on mukana Kalakukko ry:n hallinnoimassa ja EU:n tukemassa Leader hankkeessa, jossa luodaan harrastusmahdollisuuksia Kuopion ja Koilis-Savon maaseutualueen alle 30 -vuotiaille nuorille. Ketään ei kuitenkaan käännytetä pois, vaan kaikki ovat tervetulleita! Kerholla on tarjottavana Suomen parhaimpiin kuuluva harrastusympäristö ja toivomme, että kun kärpänen puraisee, niin saamme samalla uusia harrastajia mukaan toimintaan.

Minkälaista tapahtumissa on?

Kaikki on hyvin vapaamuotoista. Voit harrastaa omalla kalustolla tai käyttää ohjatusti kerhon kalustoa. Kaikki opetellaan käytännön kautta. Me myös neuvomme ja autamme tarvittaessa. Voit tuoda vaikka oman lennokin, niin testataan ja trimmataan se porukalla. Ei siis oppitunteja vaan opettelua käytännössä.

Missä tapahtumapaikka on?

Avoimet ovet järjestetään Kaatiksen kenttäalueella Kuopion Haminalahdessa osoitteessa Mustamäentie 61, 70800 Kuopio. Tarkemmat tiedot saat klikkaamalla punaista nuolta.

Voinko tulla lasten kanssa?

Kyllä. kaikki sopivat mukaan. Alle 12 vuotiaat voivat tulla vain vanhempien mukana. Ilmoita kaikki, jotka osallistuvat toimintaan, erikseen.

Mitä tapahtuu, jos rikon kerhon koneen?

Ei mitään. Kerhon opetuskalusto on kerhon vastuulla eikä oppilaalle aiheudu mitään seuraamuksia. Kalusto on tarkoitettu käytettäväksi eikä katseltavaksi!

Mitä, jos aiheutan vahingon?

Kun lennätät opettajan suorassa valvonnassa, niin toimit Kerhon vastuulla ja meillä on tarvittavat vakuutukset. Jos lennätät tai ajat autoradalla itsenäisesti, niin sinulla tulee olla oma vastuuvakuutus. Kotivakuutusten vastuuvakuutukset ovat riittäviä, mutta kannattaa varmistaa, että se kattaa tällaisen harrastustoiminnan

Pitääkö minun suorittaa tutkintoja ja rekisteröityä?

Jos lennätät opettajan suorassa valvonnassa, niin ei tarvitse. Kerholla on kaikki tarvittavat luvat. Jos lennätät itsenäisesti omaa kalustoasi, niin sinun pitää rekisteröityä droneoperaattoriksi. Kihun kentällä lennätykseen ei tarvita tutkintoja. Autoradalla kaikki voivat toimia ilman rajoituksia.

Mistä voin kysyä lisää?

Soita tai laita email.