Laivon jääkentän toimintaohjeet

Lennnätätkö korkeintaan 50m korkeudessa?

Laivon jääkenttä sijaitsee Kuopion Lentoaseman lähialueella. Määräysten mukaan siellä saa lennättää ilman erillistä lupaa korkeintaan 50 metrin korkeudessa. Se riittää perus Easy Star -tyyppiseen lennätykseen ja silloin voi lennättää vapaasti ilman erillistä lupaa. 50m korkeuden arviointi on vaikeaa, joten perusohjeena on se, että jos lennätät pientä konetta itsesi lähipiirissä, niin ei tarvita lupaa.
 
Jos lennätät esimerkiksi taitolentokonetta tai termiikkiliidokkia, niin 50 metriä ei riitä. Silloin lennonjohdosta pitää pyytää lupa. Lupa pyydetään päivittäin yhden kerran ennen lennätystoiminnan alkua ja vastaavasti lennonjohtoon ilmoitetaan lennätystoiminnan päättymisestä. Lennonjohto pyytää puhelinnumeron, josta joku paikallaolija on oltava tavoitettavissa koko lennätystoiminnan ajan. Jos kyseisen numeron haltija lähtee pois ja paikalle jää muita lennättäjiä, jotka tarvitsevat yli 50 metrin korkeuksia, niin lennonjohtoon pitää ilmoittaa uusi numero. Muussa tapauksessa pois lähtijä ilmoittaa lennätystoiminnan päättyneeksi. Sen jälkeen kentällä saa lennättää vain 50 metrin alapuolella.

Toimintaohje kun lennätät korkealla

EFKU lennonjohto 017 580 7261

 1. Soita yllä olevaan Kuopion Lentoaseman numeroon
 2. Kerro, että haluat lennättää lennokkia Laivon Jäätiellä. Jos pitää selittää tarkemmin, paikka on Puijon länsipuolella Laivonsaaren ja Julkulan välisellä jäätiellä noin puolessa välissä. Jos tarvitaan koordinaatit, niin tarkka paikka on (astetta-minuuttia-sekuntia) Lat: 62 55 45  Lon: 27 36 48
 3. Kerro suurin korkeus, esimerkiksi  200 metriä.  Sen pitäisi riittää lähes kaikkeen.
 4. Kerro toiminnan ajateltu kesto, esimerkiksi 3 tuntia.
 5. Anna nimesi ja puhelinnumerosi. Muista, että se on sellainen josta sinut tavoittaa koko toiminnan ajan.
 6. Kun lopetat, soita uudelleen ja ilmoita siitä lennonjohtoon.

Yleiset toimintaohjeet

Laivon jäätien lennokkikenttä sijaitsee yleisen jäätien varressa ja siellä liikkuu paljon muita ihmisiä. Siksi on tärkeää, että turvallisuusseikkoihin kiinnitetään huomioita.
 1. Jäätiellä pitää noudattaa nopeusrajoitusta! Jäätien pitäjät ovat siitä tarkkoja, koska jäätie säilyy näin pidempään ajokunnossa keväällä. He asuvat saaressa, ja asia on heille tärkeä!
 2. Autot parkkeerataan tien reunaan kentän kohdalle niin, etteivät ne haittaa muuta liikennettä.
 3. Autojen väliin jätetään noin auton mentävä väli. Tämä siksi, että painon alla tie painuu ja jos jäälle nousee joskus vesi, niin tielle syntyy lammikko.
 4. Lennokkia lennätetään vain kiitotiellä tai sitten hangella tien ulkopuolella. Jäätieltä ei saa nousta tai laskeutua!
 5. Lennätetään aina turvallisessa sektorissa siten, ettei alapuolella ei ole ihmisiä tai omaisuutta